Logo

Dweilorkestendag Groenlo

Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap

Dweilorkestendag Groenlo

Jaarlijks op Hemelvaartsdag

Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap op Hemelvaartsdag Groenlo (Grolle)

Is bekend dat het één van de belangrijkste muziekevenementen op de volle jaarkalender van de gemeente Oost Gelre is. Een super gezellig muziekfestival, dat door de jaren heen grote bekendheid heeft verworven in alle hoeken van Nederland en zeker de gemeente Oost Gelre in het algemeen en stad Groenlo (Grolle) in het bijzonder op de kaart zet.

Alvast om te noteren: Dweilorkestendag 2025, gaat op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei 2025) weer plaatsvinden, er kunnen in totaal maar 30 orkesten deelnemen, dit om de hoge kwaliteit te handhaven. +/- 18 orkesten in de wedstrijdklasse en +/- 12 in de z.g. leutklasse.

In 2025 is het de 28ste keer dat het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap in Groenlo wordt gehouden. Het festival wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag georganiseerd.

Op de dag van het festival zelf krijgt de organisatie spontane medewerking van circa 100 extra vrijwilligers en dat voor o.a. de functies van gastheer/begeleider, presentator en andere ondersteunende diensten. Het OADK in Groenlo is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van de gemeente Oost Gelre. Er worden ieder jaar maximaal 30 dweilorkesten uit geheel Nederland toegelaten, verdeeld over een wedstrijdklasse en een leutklasse. Met een aantal van 30 orkesten staat het stadje bol van de muziek , blazen de orkesten elkaar niet van het podium en zorgt het voor een super laagdrempelig, gezellig gratis toegankelijk evenement.

Het festival profileert zich door een professionele organisatie, goede jurering, warme ontvangst, goede gastvrijheid en perfecte begeleiding, en dat alles vanaf het moment van aankomst van de orkesten, tot aan het moment van vertrek. Dit heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat het OADK in Groenlo al jaren zeker behoort tot de top van Nederland.

Er wordt gemusiceerd op een zestal podia, binnen het prachtige oude centrum van Groenlo, alsmede op het voorterrein van vakantiepark Marveld Recreatie en bij proeflokaal Brouwersnös. Drie van deze acht podia zijn wedstrijd- oftewel jurypodia. Geplaatst op diverse punten in het gezellige centrum van het stadje. Bij ieder wedstrijdpodium wordt gejureerd door twee deskundige muziekkenners. Er zijn een groot aantal geld- en andere prijzen te winnen. De algeheel winnaar van het OADK gaat met een leuke geldprijs, de Grolsch bokaal en de OADK wisseltrofee naar huis. Daarnaast zijn er een publieksprijs, een gezelligheidsprijs, leutprijzen en de prijs voor de dweilmuzikant van de dag te winnen.

Het evenement kent een verscheidenheid aan winnaars in de diverse categorieën, welke op deze site terug te vinden zijn. Het jaarlijkse dweilfestival in Groenlo oftewel in de Stad Grol is mogelijk mede dankzij sponsoring en subsidiëring van de gemeente Oost Gelre. De beide hoofdsponsors zijn Grolsch Bierbrouwerij en de Horeca Groenlo. Daarnaast telt men nog tal van topsponsors en sponsors. De binnenstad van Groenlo is op de dag van het dweilorkestenfestival één groot terras en alle straten zijn sfeervol ingericht een aangekleed. Bovendien zijn er die dag tal van andere activiteiten die bijdragen aan cultuur en gezelligheid en is een bezoek aan Grolle (Groenlo), normaal al dik de moeite waard: op Hemelvaartsdag zeker.

In ieder geval altijd: WELKOM in Grolle