18 mei 2023
hemelvaartsdag
GROENLO, ACHTERHOEK

Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap op Hemelvaartsdag

Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap! (OADK) Een alom bekend dweilfestival in Groenlo (Grolle), dat één van de belangrijkste evenementen op de jaarkalender van de gemeente Oost Gelre is. Een super gezellig muziekfestival, dat door de jaren heen grote bekendheid heeft verworven in alle hoeken van Nederland en zeker de gemeente Oost Gelre in het algemeen en stad Groenlo in het bijzonder op de kaart zet. Alvast om te noteren: Dweilorkestendag 2023, gaat op Hemelvaartsdag (donderdag 18 mei 2023) in Groenlo van start om exact 12.00 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 18.30 uur. De voorbereidingsvergaderingen van de organisatie, van het bij zowel jong als oud erg populaire gebeuren, zijn al volop bezig. In het thuishonk van de organisatie, te weten Grolsch Brouwhuys in De Lange Gang, het geboortehuis van het GROLSCHE bier, worden de draaiboeken geactiveerd. Immers, is er door de jaren heen een succesformule neergezet, die ertoe heeft geleid dat het dweilorkestenfestival wordt gerekend tot de absolute top van Nederland. Deze kwalificatie is vooral bereikt dankzij het altijd sterke deelnemersveld, de goede jurering, de aanstekelijke gastvrijheid en daarbij gratis toegang voor iedereen. Ondanks de grote belangstelling en vroege inschrijving van veel orkesten, kunnen er in totaal maar 30 orkesten deelnemen, dit om de hoge kwaliteit te handhaven. 18 orkesten in de wedstrijdklasse en 12 in de z.g. leutklasse. Evenals in de laatste jaren zal er ook dit jaar in de wedstrijdklasse weer op drie jurypodia worden beoordeeld.

In 2023 is het de 26ste keer dat het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap in Groenlo wordt gehouden. Het festival wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag gehouden. 
De aanvang is om 12.00 uur. 
De prijsuitreiking is om 18.30 uur.
 
De huidige organisatie, die het werk op geheel vrijwillige basis doet, bestaat uit:

Frank Beurskens (voorzitter) , Pascal Heutinck (secretaris), Peter Scheinck (penningmeester) en de leden Martien Overkemping, Bas te Brake, Reinoud Rave, Roel Nibbelink, Remco Wolters en Mike Wittenbernds. 
Op de dag van het festival zelf krijgt de organisatie spontane medewerking van circa 100 extra vrijwilligers en dat voor o.a. de functies van gastheer/begeleider, presentator en andere ondersteunende diensten.Daarnaast zijn de leden met families van de mannenzangvereniging Inter Nos, nauw betrokken bij het evenement, met name bij opbouw en afbraak van de 7 podia en andere zaken, zoals de verzorging van de inwendige mens op de dag zelf.
Het OADK in Groenlo is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van de gemeente Oost Gelre. 
Er worden ieder jaar maximaal 30 dweilorkesten uit geheel Nederland toegelaten, verdeeld over een wedstrijdklasse en een leutklasse. 
Met een aantal van 30 orkesten staat het stadje bol van de muziek , blazen de orkesten elkaar niet van het podium en zorgt het voor een super laagdrempelig, gezellig evenement.  
 
Het festival profileert zich door een professionele organisatie, goede jurering, warme ontvangst, goede gastvrijheid en perfecte begeleiding, en dat alles vanaf het moment van aankomst van de orkesten, tot aan het moment van vertrek. Dit heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat het OADK in Groenlo al jaren zeker behoort tot de top van Nederland. Hetgeen door de kenners van zowel muziek als gezelligheid dan ook in de diverse respons-media wordt bevestigd.
 
Er wordt gemusiceerd op een zestal podia, binnen het prachtige oude centrum van Groenlo, (www.genietstadgroenlo.nl), alsmede op het voorterrein van vakantiepark Marveld Recreatie.(www.marveldrecreatie.nl) Drie van deze zeven podia zijn wedstrijd- oftewel jurypodia. Geplaatst op diverse punten in het gezellige centrum van het stadje. Bij ieder wedstrijdpodium wordt gejureerd door twee deskundige muziekkenners. Er zijn een groot aantal geld- en andere prijzen te winnen.
De algeheel winnaar van het OADK gaat met een leuke geldprijs, de Grolsch bokaal en de Inter Nos wisseltrofee naar huis. Daarnaast zijn er een publieksprijs, een gezelligheidsprijs, leutprijzen en de prijs voor de dweilmuzikant van de dag te winnen.  
 
Het evenement kent een verscheidenheid aan winnaars in de diverse categorieën, welke op deze site terug te vinden zijn. 
 
Het jaarlijkse dweilfestival in Groenlo oftewel in de Stad Grol is mogelijk mede dankzij sponsoring en subsidiëring van de gemeente Oost Gelre. De beide hoofdsponsors zijn Grolsch Bierbrouwerij en de Stichting Horeca Evenementen Groenlo. Daarnaast telt men nog tal van topsponsors en sponsors.
De binnenstad van Groenlo is op de dag van het dweilorkestenfestival één groot terras en alle straten zijn sfeervol ingericht een aangekleed.
Bovendien zijn er die dag tal van andere activiteiten die bijdragen aan cultuur en gezelligheid en is een bezoek aan Grolle (Groenlo), normaal al dik de moeite waard: op Hemelvaartsdag zeker.